Početna stranicaFAQPretraľnikRegistracijaLogin

Share | 
 

 Dragstar/Vstar 1100 - odrišite vezanu kobilu

Go down 
Autor/icaPoruka
dragger
cro chopper forum
cro chopper forum


Broj postova : 3977
Prebivalište : Mali Japan
Vozim : Da, fala bogu
Na forumu od : 17.01.2008

PostajNaslov: Dragstar/Vstar 1100 - odrišite vezanu kobilu   uto 04 sij 2011, 20:11

Evo malo za sve vlasnike dragice, a može poslužiti u kao crta vodilja svim vlasnicima renomiranih marki motocikla.

Kako povečati snagu motora i ujedno mu omogućiti maximalno iskorištenje performansi koje je proizvođač morao na uštrb raznih normi na neki način zaklati.

1. ISPUH

Svaki tvornički ispuh konstruiran je na način da na određenom broju okretaja ne prelazi zakonom određeni broj decibela.

Imamo tri mogučnosti (zavisno od financija) da to izvedemo i omogućimo da ispušni plinovi izlaze bez gušenja motora, a time dobivamo i nekoliko konja zavisno od modela kojek ćemo primjeniti.

Prvi model je modifikacija originalnog auspuha probijanjem pregrada. tu možemo dobiti max. 1-2 konja a zvuk varira dokle se ide. Osobno mi se takav pristup i zvuk ne sviđaju, a ujedno smo i uništili originale. (I ja sam se za*ebao)

Drugi model je home made proizvod ili proizvod kojeg izrađuju neki provjereni domaći meštri: nekad znaju biti cijenovno isti kao i u renomiranih proizvođača, a u zavisnosti od proizvođaća znaju biti približno isti kao i neki od renomiranih proizvođača. Dobije se 2-3 konja i zvuk kako se kome sviđa.
Nedostatak takvih proizvoda je što isti nisu testirani i što se rade prema ukusu kupca (promjer i dužina).

Treći model je proizvod renomiranih proizvođaća (cobra, vance&hines, hardcrome itd.)
Takvi topovi se izrađuju u dvije verzije: otvoreni (kroz koje se može viditi) i poluotvoreni - homologirani (koji imaju pregradu a i zvuk im je na nivou).
Zavisno od proizvođaća, imamo topove-cijevi i kompletne sa granama. Cijena varira od proizvoda do proizvoda, a sa istima se dobije 3-5 konja.
Bitna uloga za vrstu zvuka je sama konstrukcija topova (debljina stjenke i vrsta materijala svih komponenti, promjer bafflera, promjer vanjskog dijela i dužina).
Na temelju tih parametara kupac odabire model auspuha i vrstu zvuka kojeg želi.
Ja sam ljubitelj mesnatog zvuka sa dubokim basom, i tu su idealni kraći auspusi, većeg vanjskog promjera i promjera baflera barem 50mm.

Pretežno svi ti topovi imaju kao opciju poluotvorene baflere (ne db killere), neki čak dolaze tvornički poluotvoreni i kasnije se ugrađuje sportski-otvoreni baffler.
Kako se u zadnje vrijeme često spominju preglasni topovi, pribjegavamo raznoraznim db killerima da malo utišamo tutnjavu.
I za to ima lijeka, ali najbolje je uzeti ili napraviti kopiju onog što proizvođač radi za top koji je nama potreban. Noije dobro upustati se u eksperimentiranje pravljenja db killera jer vrlo vjerojatno se može desiti da ostanemo bez vune, a kasnije kad ih skinemo i bez zvuka kakav je prije bio.
Stoga OPREZ sa db killerima.

Nisam odmah naveo da je vuna jaaaaako bitna stavka u kvaliteti zvuka, te je sad navodim da joj dodam posebnu važnost.

Pretežno u otvorene topove ide vuna koja izgleda približno kao ona u štednjacima samo što je malo tvrđa.
Sama struktura-gustoća utječu na prigušenja i konačan zvuk.
U poluotvorene pretežno ide vuna žičana (slična onima koje možemo vidjeti za upotrebu u domačinstvu ili bravariji), od tankih isprepletenih niti.
Zašto žičana, kako u poluotvorenimtopovima plinovi prolaze kroz nju, postoji mala mogućnost da je izbaci van.

Kada bi vunu za otvorene stavili u poluotvorrene, nebi se dugo zadržala.
Važno je za napomenuti da kod otvorenih topova bez obzira dali je home-made ili proizvod renomiranog proizvođača, nije nužna rekalibracija karburatora (rejetting), ali ja je ipak preporučam. Nemam veliko iskustvo sa motorima koja imaju elektronsko ubrizgavanje, ali držim da je kod njega puno povoljnija situacija.

Nuspojava koja se dešava kod ugradnje otvorenih topova je backfire ili pucanje iz auspuha, ali o tome smo već dosta pisali. Potrebno je obogatiti smjesu na niskim okretajima (podešavanje smjese praznog hoda (PMS)

Ja sam osobno odabrao EU kopiju Vance&Hines classic topova, tj. topove Njemačke tvrtke SpeedPro, model Eagle. prezadovoljan sam sa kvalitetom i zvukom, a bogami su i skupi 800€. Po mom skromnom mišljenju i bolji od V&H. Jednom sam mjenjao vunu nakon 20tkm i bila je kao nova, sada je ponovo vračam jer ova koja je sad prešla 20tkm je u malo lošijem stanju,.
Razlog tome je malo življa vožnja.

OTVORENI FILTER:

Riječ-dvi o ugradnji samo otvorenog filtera u originalno kučište: dobra investicija, motor će življe raditi, a u kombinaciji sa dobrim topovima i rejettingom - promjenom elektronike možemo dobiti do 10 ks i dosta momenta. Potrebno podešavanje-fini tuning.


Ovdje ću biti kratak: ima ih more na tržištu, ali sam pristalica provjereno ispitanih.
Osobno sam odabrao Hypercharger i to prvenstveno radi izgleda, a to u principu rade svi. Izabrao sam model ProR koji mi se još više sviđa izgledom.
U principu Hypercharger dolazi sa diznama i uputama i nema mjesta falinkama. Samo polako i precizno i nema greške. Performanse se poboljšaju ali ne toliko koliko kod ostalih proizvođača.
Uz Hyper dobivamo dva seta dizni, ovisno dali su ugrađeni otvoreni ili poluotvorene topovi. Uz uvjet da imamo topove, dobitak je 12-15ks što uvelike zavisi od tunera koji ga na kraju uštimava.

Isto tako i uz ostale proizvođaće dobijete dizne i upute ili uputstvo što Vam treba.
Osobno sam pobornik svih onih proizvođaća koji u kompletu daju i dizne. To je jedan znak garancije, a ujedno je isti ispitan i testiran na modelu motora za koji ga kupujemo.

Hyper je po meni neka srednja klasa, ali raduje me što ga mogu ostaviti za izgled a naknadno ugraditi filtere direktno na gumene priključke karburatora. To je već druga priča.

Jedna napomena vlasnicima 1100tki, na modelima 2007 i mlađe koji imaju više elektronike, Hyper zna za*ebavati ali se da i to riješiti.

FINI TUNING-PODEŠAVANJE:

E to je ono čega sam se i sam bojao, ali strahu jednostavno nema mjesta.
Neću ići u širinu, ali diskusija se može proširiti.

Znak idealne podešenosti je da motor ravnomjerno vuće u svim pozicijama otvorenosti gasa.
Da tu nebi previše filozofirao i pisao, doli je grafički prikaz koji sam napravio.U sva četiri režima otvorenosti gasa, svječice bi tribale biti boje tamnog pijeska.
kako to provjeriti da budemo sigurni.
Na ručici gasa odrediti pozicije, voziti motor 2-3km pod istim gasom, isključiti motor, stati, pustiti ga da se ohladi i skinuti-provjeriti svječice. Ako Vam to nije zgodno, Dyno stol će to napraviti umjesto Vas, a isto tako i fino podešavanje.
Ako boja svječice nije onakva kakva treba biti, na grafu gore odmah možete viditi u ćemu je problem i pristupiti otklanjanju.
Čitajući razne stručne forume, velik broj bikera preporuča štelanje na uho i kažu da je bolji i prcizniji od štelanja na Dyno stolu. Ja sam skeptik prema tim tvrdnjama, ali svoj sam poštelao na taj način, i šta je najinteresantnije, radi kao sat.
Podešavanje PMS je jako zeznuto i triba poseban alat. Isti sam sam napravio (slika drugom prilikom) odstupanje mu je od 0-5%, a to jednostavno golom rukom ne možete postići.

I da ne zaboravim na kraju, prilikom svakog skidanja karburatora, minjanja dizni .....OBAVEZNA sinhronizacija karburatora. Ovo vrijedi za motore koji imaju dva ili više karburatora.
Ja sam pobornik stare škole štelanja i zakona prirode i Fizike, a to je pomoću uređeja sa cijevi i tekućinom (Daska device) koja se upotrebljava naveliko u cijelom svijetu. Zašto nebi i ja. Tu triba biti oprezan da vakuum ne povuće tekućinu (to će se desiti kod raštelanih karburatora).

Sam princip štelanja je jako delikatan i precizan, i nebi išao u širinu, ali možemo o tome raspravljati.
Podešavanje se vrši pomoću vijka predviđenog za to uz uvjet da je motor zagrijan na radnu temperaturu, ventili podešeni i okretaji u praznom hodu kako nalaže manual.
Okretaji moraju biti što precizniji jer o njima uvelike ovisi preciznost podešavanja.
Tu je potrebna mirna i precizna ruka, naći taj hod na vijku i sve je gotovo za max. 5 minuta, i odma čujete da motor radi kako treba.

Jedna napomena svima sa zračnim hlađenje: imate vrimena max 3-4 minute da to obavite, ako niste, motor je prešao radnu temperaturu i nema šanse da ga uštelate, možete samo sve uprskati.
Rješenje je napraviti đir 2-3 km i nastaviti.

Ja sam svoj podesio sa Daska device i mogu reći da mi je rebalo 3-4 puta da to bude kako triba.
Na magninoj HONDI, slika dolje, puno lakše, brže i preciznije (hebiga, to je ipak Honda, vodeno hlađenje.........). Motor radi, tekučina ravnomjerna, pokazatelj idealne sinhronizacije.
Za uvjeriti se u preciznos, tj. kontrolu možebitnih propuštanja vakuma ili nejednake duljine crijeva i različitih promjera priključaka, uvik napravim kontrolno ispitivanje sa zamjenom pozicija crijeva. Šteta što nisma snimili i zvuk, drugačije je nego slika.....ali bit će vrimena i za to.Još jedna važna napomena. saki motor je tvornički podešen po defoultu (PMS) i bez obzira bi isto trebalo prekontrolirati jer svaki je i tu malo zatvoren.

I na kraju, dali se sve to isplati, cijena je paprena, ali to su naši gušti.

Konkretno na svom motoru dobio sam bolje ubrzanje i veći okretni moment. Mirniji rad motora i puuuuuno bolji odaziv na otvaranje ručice gasa.
Koliko je to konja u konačnici? Pa dragica je tvorički oko 50 konja, virujem da sad ima po mojoj slobodnoj procjeni cca 20% više snage i okretnog momenta.
Potrošnja, max. 10% veča ili oko 5,2lit/100km. tu negdje.

Upozorenje:
Tekst je informativnog karaktera i mog osobnog iskustva. Stoga Vas molim da ne ulazite u bilo kakve investicije i ne započinjete bilo kakvu radnju za koju niste sigurni da je možete obaviti.
Stoga se ograđujem od bilo kavih neželjenih posljedica koje mogu nastupiti nestručnim radom.

Lipo Vas pozdravljam.........see on the road.......

dragger

edit;

...da svi dragi članovi foruma, a i naši vjerni gosti portala, nebi mislili da smo neozbiljni, moram jedan mali segment ispraviti.
Kako sam u temi "MY bike" dodao zadnje viđenje i iskustvo sa Hyperchargerom, moram to i ovdje dodati.
Naime, nakon 1500km (ne manje ture od 100km) prevoženih sa Hyperom, mogu dodati i ispraviti potrošnju. Ona se kreće na brzini 80-100km a povremenu i na većim brzinama, od 4,8-5,2 l/100km. Čak mi se ćini u vjeren sam da je koji dec manja nego prije ugradnje hypera, rekalibracije karba i finog uštimavanja.


Zadnja promjena: dragger; uto 08 vel 2011, 20:00; ukupno mijenjano 2 put/a.
[Vrh] Go down
zanotti
cro chopper forum
cro chopper forum
avatar

Broj postova : 2098
Godina imam : 43
Prebivalište : Trogir
Vozim : Yamaha 1100 Drag Star classic
Na forumu od : 10.03.2008

PostajNaslov: Re: Dragstar/Vstar 1100 - odrišite vezanu kobilu   uto 04 sij 2011, 22:30

E svaka ti dala frende dobar ,lipo si to opisao :-)))
Samo ti je slaba dragica ima malo konja guza
Citat :
Pa dragica je tvorički oko 50 konja

[Vrh] Go down
lukylipik
cro chopper forum
cro chopper forum
avatar

Broj postova : 11057
Godina imam : 52
Prebivalište : 16 meridijan
Vozim : Šokac zrx1200s
Na forumu od : 02.11.2007

PostajNaslov: Re: Dragstar/Vstar 1100 - odrišite vezanu kobilu   sri 05 sij 2011, 07:45

... care, osim užitka čitanja i učenja/obnavljanja gradiva,
dao si mi i malu zavrzlamu zakašnjenja jutros na posao...

... posebno si mi dao za misliti u drugom dijelu teksta o filtrima...
[Vrh] Go down
http://lukylipik-vrijemeodluke.blogspot.com/?zx=9e8ff9c465b5c91a
Beatnik
cro chopper forum
cro chopper forum
avatar

Broj postova : 2138
Godina imam : 33
Prebivalište : Rovinj
Vozim : Dragstar 1100
Na forumu od : 11.04.2008

PostajNaslov: Re: Dragstar/Vstar 1100 - odrišite vezanu kobilu   sri 05 sij 2011, 08:55

Svaka cast na trudu i volji, lijepo si to napisao. Jos kad bi ja znao si sve to sredit kao sta si ti Smile
[Vrh] Go down
magna
cro chopper forum
cro chopper forum
avatar

Broj postova : 8655
Godina imam : 45
Prebivalište : Šibenik
Vozim : Hd Iron, Vespa GT 200
Na forumu od : 06.12.2007

PostajNaslov: Re: Dragstar/Vstar 1100 - odrišite vezanu kobilu   sri 05 sij 2011, 09:31

u biti je najteže biti prvi, ali kad neko prije tebe sve to ugradi i isproba onda je to ipak laše.
tako i ovo, zanotti pa ja smo stavili hyper chargere, drager nas je pustio da to isprobamo pa je nakon što smo nahvalili i on to stavio. on je kao i obično otišao i korak napred pa je to sve vrhunski i poštelao, pa je onda počeo štelatii i naše motore. to je u biti timski rad, jedan ima muda a drugi ima pamet i zlatne ruke, na kraju krajeva dobitna kombinacija za sve. najteže je u biti sve sam.
moram primjetiti da je dragerov motor koliko god bio lijep u trnutku kad se ulogirao na forum (tada je imao oko 6 godina) u biti procvjetao tek nako ulogiravanja, kad smo se malo povezali. kaže se kod nas da su čovjek i magarac pametniji nego sam čovjek. tako je i ode, nakon nebrojeno sati prosjedenih u priči sa tematikom motora, rezultati su više nego očigledni. .
iako su svi ovi motori različiti a ipak su toliko i slični jer su plad jednog timskog rada:
i jedna napomena, sve slike su stare jer sve motori neprestano razvijaju, kao i mala dica


.....ova slika zaslužuje mali face lifting, by dragger

[Vrh] Go down
Acyd
cro chopper forum
cro chopper forum
avatar

Broj postova : 1405
Godina imam : 43
Prebivalište : Našice
Vozim : Suzuki VZR1800R (M109R)
Na forumu od : 24.04.2010

PostajNaslov: Re: Dragstar/Vstar 1100 - odrišite vezanu kobilu   sri 05 sij 2011, 15:54

Odlican zbroj korisnih informacija iz prve ruke na jednom mjestu. Svaka cast Dragger. svaka cast king cuga2
[Vrh] Go down
zed12
cro chopper forum
cro chopper forum
avatar

Broj postova : 1872
Godina imam : 44
Prebivalište : ni vrit ni mimo
Vozim : da
Na forumu od : 02.03.2010

PostajNaslov: Re: Dragstar/Vstar 1100 - odrišite vezanu kobilu   sri 05 sij 2011, 16:22

to: dragger, asy, magna i ... : Vidim na slikama da svi koristite ISO grips kuryakyan, ako se ne varam, obzirom da mi dolaze iste kako ste zadovoljni. falalepa
[Vrh] Go down
asy
cro chopper forum
cro chopper forum
avatar

Broj postova : 6354
Godina imam : 44
Prebivalište : Vodice
Vozim : kawasaki GTR1400
Na forumu od : 15.07.2008

PostajNaslov: Re: Dragstar/Vstar 1100 - odrišite vezanu kobilu   sri 05 sij 2011, 16:44

zed12 je napisao/la:
to: dragger, asy, magna i ... : Vidim na slikama da svi koristite ISO grips kuryakyan, ako se ne varam, obzirom da mi dolaze iste kako ste zadovoljni. falalepa

... zadnji bajk je Zanottijev Wink

Ručke su skroz dobre, lip dodatak i ugodne su

_________________
Dream like you will live forever, live like you will die today
         
           
[Vrh] Go down
http://i33.tinypic.com/rclkdt.jpg
medo
cro chopper forum
cro chopper forum
avatar

Broj postova : 2710
Godina imam : 49
Prebivalište : selo kraj vestgejta
Vozim : yamaha 650 classic
Na forumu od : 01.01.2008

PostajNaslov: Re: Dragstar/Vstar 1100 - odrišite vezanu kobilu   sri 05 sij 2011, 20:02

bravo za članak svaka cast
[Vrh] Go down
http://www.radio-zapresic.hr/
rocky 61
cro chopper forum
cro chopper forum
avatar

Broj postova : 1738
Godina imam : 56
Prebivalište : Brčko BiH
Vozim : JL 250-5
Na forumu od : 01.05.2010

PostajNaslov: Re: Dragstar/Vstar 1100 - odrišite vezanu kobilu   čet 06 sij 2011, 16:29

Lipi moji nakon silnih prepucavanja ,natezanja i ostakih zahebancija napokon jedna tema , ma ne samo tema nego gotovo novinski članak koji me oduševio.Ne samo što je poučno nego vjerovatno i korisno jer je kako vidim sve što je napisano potkrijepljeno i osobnim iskustvom a ne napisano onako napamet ili prepisano iz nekih neprovjerenih podataka,svaka čast.
A sada jedno pitanje za svu četvoricu , pošto več imate iskustvo : koliko bi se ove prerade odrazile na slabije motore , mislim na ove do recimo 350 ccm , takvima je dodatna snaga možda i potrebnija nego mašini od 50 KS.
Možda i nemate iskustvo sa slabijim motorima ali bih cijenio vaše mišljenje bez obzira na iskustvo.Poz... dobar
[Vrh] Go down
dragger
cro chopper forum
cro chopper forum


Broj postova : 3977
Prebivalište : Mali Japan
Vozim : Da, fala bogu
Na forumu od : 17.01.2008

PostajNaslov: Re: Dragstar/Vstar 1100 - odrišite vezanu kobilu   čet 06 sij 2011, 21:41

rocky 61 je napisao/la:
Lipi moji nakon silnih prepucavanja ,natezanja i ostakih zahebancija napokon jedna tema , ma ne samo tema nego gotovo novinski članak koji me oduševio.Ne samo što je poučno nego vjerovatno i korisno jer je kako vidim sve što je napisano potkrijepljeno i osobnim iskustvom a ne napisano onako napamet ili prepisano iz nekih neprovjerenih podataka,svaka čast.
A sada jedno pitanje za svu četvoricu , pošto več imate iskustvo : koliko bi se ove prerade odrazile na slabije motore , mislim na ove do recimo 350 ccm , takvima je dodatna snaga možda i potrebnija nego mašini od 50 KS.
Možda i nemate iskustvo sa slabijim motorima ali bih cijenio vaše mišljenje bez obzira na iskustvo.Poz... dobar


.......Nešto bi dobio, ali sve ovisi o kojoj marki i ccm se radi. Samo tu se javlja problem kojeg sam između ostalog naveo gore.

Dali postoje topovi, filteri i sve ostalo što ti treba, a da je unaprijed ispitano i testirano? Znači, ne univerzalno! Mislim da nešto postoji ali vrlo malo. U tom i sličnim slučajevima treba imati neka znanja i iskustva, pa tek onda pristupiti onome što želiš.
To je najosjetljivija skupina motora i u konačnici ne treba očekivati previše. Odmah bi eliminirao 125ice, tu može poluotvoreni top i eventualno max. 5-10% veća dizna. Filter nebi dira jer se može sve iskomplicirati. Sinu sam na xt125 stavio poluotvoreni top (kucelj) i radio razne eksperimente, pokazalo se da je to jedino najbolje. Ali nikako nisam mogao rješiti pucanje, rješio ga jedan meštar za pola sata.
[Vrh] Go down
rocky 61
cro chopper forum
cro chopper forum
avatar

Broj postova : 1738
Godina imam : 56
Prebivalište : Brčko BiH
Vozim : JL 250-5
Na forumu od : 01.05.2010

PostajNaslov: Re: Dragstar/Vstar 1100 - odrišite vezanu kobilu   sub 08 sij 2011, 07:06

tnx dobar
[Vrh] Go down
dragger
cro chopper forum
cro chopper forum


Broj postova : 3977
Prebivalište : Mali Japan
Vozim : Da, fala bogu
Na forumu od : 17.01.2008

PostajNaslov: Re: Dragstar/Vstar 1100 - odrišite vezanu kobilu   uto 08 vel 2011, 20:05

dragger je napisao/la:
Evo malo za sve vlasnike dragice, a može poslužiti u kao crta vodilja svim vlasnicima renomiranih marki motocikla.

Kako povečati snagu motora i ujedno mu omogućiti maximalno iskorištenje performansi koje je proizvođač morao na uštrb raznih normi na neki način zaklati.

1. ISPUH

Svaki tvornički ispuh konstruiran je na način da na određenom broju okretaja ne prelazi zakonom određeni broj decibela.

Imamo tri mogučnosti (zavisno od financija) da to izvedemo i omogućimo da ispušni plinovi izlaze bez gušenja motora, a time dobivamo i nekoliko konja zavisno od modela kojek ćemo primjeniti.

Prvi model je modifikacija originalnog auspuha probijanjem pregrada. tu možemo dobiti max. 1-2 konja a zvuk varira dokle se ide. Osobno mi se takav pristup i zvuk ne sviđaju, a ujedno smo i uništili originale. (I ja sam se za*ebao)

Drugi model je home made proizvod ili proizvod kojeg izrađuju neki provjereni domaći meštri: nekad znaju biti cijenovno isti kao i u renomiranih proizvođača, a u zavisnosti od proizvođaća znaju biti približno isti kao i neki od renomiranih proizvođača. Dobije se 2-3 konja i zvuk kako se kome sviđa.
Nedostatak takvih proizvoda je što isti nisu testirani i što se rade prema ukusu kupca (promjer i dužina).

Treći model je proizvod renomiranih proizvođaća (cobra, vance&hines, hardcrome itd.)
Takvi topovi se izrađuju u dvije verzije: otvoreni (kroz koje se može viditi) i poluotvoreni - homologirani (koji imaju pregradu a i zvuk im je na nivou).
Zavisno od proizvođaća, imamo topove-cijevi i kompletne sa granama. Cijena varira od proizvoda do proizvoda, a sa istima se dobije 3-5 konja.
Bitna uloga za vrstu zvuka je sama konstrukcija topova (debljina stjenke i vrsta materijala svih komponenti, promjer bafflera, promjer vanjskog dijela i dužina).
Na temelju tih parametara kupac odabire model auspuha i vrstu zvuka kojeg želi.
Ja sam ljubitelj mesnatog zvuka sa dubokim basom, i tu su idealni kraći auspusi, većeg vanjskog promjera i promjera baflera barem 50mm.

Pretežno svi ti topovi imaju kao opciju poluotvorene baflere (ne db killere), neki čak dolaze tvornički poluotvoreni i kasnije se ugrađuje sportski-otvoreni baffler.
Kako se u zadnje vrijeme često spominju preglasni topovi, pribjegavamo raznoraznim db killerima da malo utišamo tutnjavu.
I za to ima lijeka, ali najbolje je uzeti ili napraviti kopiju onog što proizvođač radi za top koji je nama potreban. Noije dobro upustati se u eksperimentiranje pravljenja db killera jer vrlo vjerojatno se može desiti da ostanemo bez vune, a kasnije kad ih skinemo i bez zvuka kakav je prije bio.
Stoga OPREZ sa db killerima.

Nisam odmah naveo da je vuna jaaaaako bitna stavka u kvaliteti zvuka, te je sad navodim da joj dodam posebnu važnost.

Pretežno u otvorene topove ide vuna koja izgleda približno kao ona u štednjacima samo što je malo tvrđa.
Sama struktura-gustoća utječu na prigušenja i konačan zvuk.
U poluotvorene pretežno ide vuna žičana (slična onima koje možemo vidjeti za upotrebu u domačinstvu ili bravariji), od tankih isprepletenih niti.
Zašto žičana, kako u poluotvorenimtopovima plinovi prolaze kroz nju, postoji mala mogućnost da je izbaci van.

Kada bi vunu za otvorene stavili u poluotvorrene, nebi se dugo zadržala.
Važno je za napomenuti da kod otvorenih topova bez obzira dali je home-made ili proizvod renomiranog proizvođača, nije nužna rekalibracija karburatora (rejetting), ali ja je ipak preporučam. Nemam veliko iskustvo sa motorima koja imaju elektronsko ubrizgavanje, ali držim da je kod njega puno povoljnija situacija.

Nuspojava koja se dešava kod ugradnje otvorenih topova je backfire ili pucanje iz auspuha, ali o tome smo već dosta pisali. Potrebno je obogatiti smjesu na niskim okretajima (podešavanje smjese praznog hoda (PMS)

Ja sam osobno odabrao EU kopiju Vance&Hines classic topova, tj. topove Njemačke tvrtke SpeedPro, model Eagle. prezadovoljan sam sa kvalitetom i zvukom, a bogami su i skupi 800€. Po mom skromnom mišljenju i bolji od V&H. Jednom sam mjenjao vunu nakon 20tkm i bila je kao nova, sada je ponovo vračam jer ova koja je sad prešla 20tkm je u malo lošijem stanju,.
Razlog tome je malo življa vožnja.

OTVORENI FILTER:

Riječ-dvi o ugradnji samo otvorenog filtera u originalno kučište: dobra investicija, motor će življe raditi, a u kombinaciji sa dobrim topovima i rejettingom - promjenom elektronike možemo dobiti do 10 ks i dosta momenta. Potrebno podešavanje-fini tuning.


Ovdje ću biti kratak: ima ih more na tržištu, ali sam pristalica provjereno ispitanih.
Osobno sam odabrao Hypercharger i to prvenstveno radi izgleda, a to u principu rade svi. Izabrao sam model ProR koji mi se još više sviđa izgledom.
U principu Hypercharger dolazi sa diznama i uputama i nema mjesta falinkama. Samo polako i precizno i nema greške. Performanse se poboljšaju ali ne toliko koliko kod ostalih proizvođača.
Uz Hyper dobivamo dva seta dizni, ovisno dali su ugrađeni otvoreni ili poluotvorene topovi. Uz uvjet da imamo topove, dobitak je 12-15ks što uvelike zavisi od tunera koji ga na kraju uštimava.

Isto tako i uz ostale proizvođaće dobijete dizne i upute ili uputstvo što Vam treba.
Osobno sam pobornik svih onih proizvođaća koji u kompletu daju i dizne. To je jedan znak garancije, a ujedno je isti ispitan i testiran na modelu motora za koji ga kupujemo.

Hyper je po meni neka srednja klasa, ali raduje me što ga mogu ostaviti za izgled a naknadno ugraditi filtere direktno na gumene priključke karburatora. To je već druga priča.

Jedna napomena vlasnicima 1100tki, na modelima 2007 i mlađe koji imaju više elektronike, Hyper zna za*ebavati ali se da i to riješiti.

FINI TUNING-PODEŠAVANJE:

E to je ono čega sam se i sam bojao, ali strahu jednostavno nema mjesta.
Neću ići u širinu, ali diskusija se može proširiti.

Znak idealne podešenosti je da motor ravnomjerno vuće u svim pozicijama otvorenosti gasa.
Da tu nebi previše filozofirao i pisao, doli je grafički prikaz koji sam napravio.U sva četiri režima otvorenosti gasa, svječice bi tribale biti boje tamnog pijeska.
kako to provjeriti da budemo sigurni.
Na ručici gasa odrediti pozicije, voziti motor 2-3km pod istim gasom, isključiti motor, stati, pustiti ga da se ohladi i skinuti-provjeriti svječice. Ako Vam to nije zgodno, Dyno stol će to napraviti umjesto Vas, a isto tako i fino podešavanje.
Ako boja svječice nije onakva kakva treba biti, na grafu gore odmah možete viditi u ćemu je problem i pristupiti otklanjanju.
Čitajući razne stručne forume, velik broj bikera preporuča štelanje na uho i kažu da je bolji i prcizniji od štelanja na Dyno stolu. Ja sam skeptik prema tim tvrdnjama, ali svoj sam poštelao na taj način, i šta je najinteresantnije, radi kao sat.
Podešavanje PMS je jako zeznuto i triba poseban alat. Isti sam sam napravio (slika drugom prilikom) odstupanje mu je od 0-5%, a to jednostavno golom rukom ne možete postići.

I da ne zaboravim na kraju, prilikom svakog skidanja karburatora, minjanja dizni .....OBAVEZNA sinhronizacija karburatora. Ovo vrijedi za motore koji imaju dva ili više karburatora.
Ja sam pobornik stare škole štelanja i zakona prirode i Fizike, a to je pomoću uređeja sa cijevi i tekućinom (Daska device) koja se upotrebljava naveliko u cijelom svijetu. Zašto nebi i ja. Tu triba biti oprezan da vakuum ne povuće tekućinu (to će se desiti kod raštelanih karburatora).

Sam princip štelanja je jako delikatan i precizan, i nebi išao u širinu, ali možemo o tome raspravljati.
Podešavanje se vrši pomoću vijka predviđenog za to uz uvjet da je motor zagrijan na radnu temperaturu, ventili podešeni i okretaji u praznom hodu kako nalaže manual.
Okretaji moraju biti što precizniji jer o njima uvelike ovisi preciznost podešavanja.
Tu je potrebna mirna i precizna ruka, naći taj hod na vijku i sve je gotovo za max. 5 minuta, i odma čujete da motor radi kako treba.

Jedna napomena svima sa zračnim hlađenje: imate vrimena max 3-4 minute da to obavite, ako niste, motor je prešao radnu temperaturu i nema šanse da ga uštelate, možete samo sve uprskati.
Rješenje je napraviti đir 2-3 km i nastaviti.

Ja sam svoj podesio sa Daska device i mogu reći da mi je rebalo 3-4 puta da to bude kako triba.
Na magninoj HONDI, slika dolje, puno lakše, brže i preciznije (hebiga, to je ipak Honda, vodeno hlađenje.........). Motor radi, tekučina ravnomjerna, pokazatelj idealne sinhronizacije.
Za uvjeriti se u preciznos, tj. kontrolu možebitnih propuštanja vakuma ili nejednake duljine crijeva i različitih promjera priključaka, uvik napravim kontrolno ispitivanje sa zamjenom pozicija crijeva. Šteta što nisma snimili i zvuk, drugačije je nego slika.....ali bit će vrimena i za to.Još jedna važna napomena. saki motor je tvornički podešen po defoultu (PMS) i bez obzira bi isto trebalo prekontrolirati jer svaki je i tu malo zatvoren.

I na kraju, dali se sve to isplati, cijena je paprena, ali to su naši gušti.

Konkretno na svom motoru dobio sam bolje ubrzanje i veći okretni moment. Mirniji rad motora i puuuuuno bolji odaziv na otvaranje ručice gasa.
Koliko je to konja u konačnici? Pa dragica je tvorički oko 50 konja, virujem da sad ima po mojoj slobodnoj procjeni cca 20% više snage i okretnog momenta.
Potrošnja, max. 10% veča ili oko 5,2lit/100km. tu negdje.

Upozorenje:
Tekst je informativnog karaktera i mog osobnog iskustva. Stoga Vas molim da ne ulazite u bilo kakve investicije i ne započinjete bilo kakvu radnju za koju niste sigurni da je možete obaviti.
Stoga se ograđujem od bilo kavih neželjenih posljedica koje mogu nastupiti nestručnim radom.

Lipo Vas pozdravljam.........see on the road.......

dragger

edit;

...da svi dragi članovi foruma, a i naši vjerni gosti portala, nebi mislili da smo neozbiljni, moram jedan mali segment ispraviti.
Kako sam u temi "MY bike" dodao zadnje viđenje i iskustvo sa Hyperchargerom, moram to i ovdje dodati.
Naime, nakon 1500km (ne manje ture od 100km) prevoženih sa Hyperom, mogu dodati i ispraviti potrošnju. Ona se kreće na brzini 80-100km a povremenu i na većim brzinama, od 4,8-5,2 l/100km. Čak mi se ćini u vjeren sam da je koji dec manja nego prije ugradnje hypera, rekalibracije karba i finog uštimavanja.
[Vrh] Go down
mbani83
cro chopper forum
cro chopper forum
avatar

Broj postova : 668
Godina imam : 48
Prebivalište : split
Vozim : čong-čonga
Na forumu od : 28.02.2010

PostajNaslov: Re: Dragstar/Vstar 1100 - odrišite vezanu kobilu   ned 27 vel 2011, 19:55

Imam pitanje:
Da li smeta motoru pucanje iz auspuha? Question
[Vrh] Go down
dragger
cro chopper forum
cro chopper forum


Broj postova : 3977
Prebivalište : Mali Japan
Vozim : Da, fala bogu
Na forumu od : 17.01.2008

PostajNaslov: Re: Dragstar/Vstar 1100 - odrišite vezanu kobilu   ned 27 vel 2011, 20:03

mbani83 je napisao/la:
Imam pitanje:
Da li smeta motoru pucanje iz auspuha? Question

.....misliš na back fire????

...zavisi od inteziteta i jačine, lagani backfire je teško izbjeći na pojedinim motorima, ali se da svesti na minimum.
[Vrh] Go down
mbani83
cro chopper forum
cro chopper forum
avatar

Broj postova : 668
Godina imam : 48
Prebivalište : split
Vozim : čong-čonga
Na forumu od : 28.02.2010

PostajNaslov: Re: Dragstar/Vstar 1100 - odrišite vezanu kobilu   ned 27 vel 2011, 20:07

Mislim kad ono ideš nizbrdo bez gasa a inercija te ubrzava ...
[Vrh] Go down
dragger
cro chopper forum
cro chopper forum


Broj postova : 3977
Prebivalište : Mali Japan
Vozim : Da, fala bogu
Na forumu od : 17.01.2008

PostajNaslov: Re: Dragstar/Vstar 1100 - odrišite vezanu kobilu   ned 27 vel 2011, 20:27

mbani83 je napisao/la:
Mislim kad ono ideš nizbrdo bez gasa a inercija te ubrzava ...


http://cro-chopper.forum-2007.com/t9935-dragstar-vstar-1100-backfire-pucanje-iz-auspuha?highlight=backfire
[Vrh] Go down
Sponsored content
PostajNaslov: Re: Dragstar/Vstar 1100 - odrišite vezanu kobilu   

[Vrh] Go down
 
Dragstar/Vstar 1100 - odrišite vezanu kobilu
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.
 Similar topics
-
» Ajmo curitce malo o fruzurama,,evo ja cu rec otprilike kakve frizure furate,,..

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
CROATIA-CHOPPER-CUSTOM-CRUISER-FORUM :: It's a chopper, baby :: Tehnika,servisi,dijelovi,dodatna oprema,moj prvi chopper,net shop i dr. :: Tehnika-
Forum(o)Bir: