Početna stranicaFAQPretraľnikRegistracijaLogin

Share | 
 

 ... "Šokicom" po nekim dragim stazama Lipika !

Go down 
Autor/icaPoruka
lukylipik
cro chopper forum
cro chopper forum
avatar

Broj postova : 11074
Godina imam : 52
Prebivalište : 16 meridijan
Vozim : Šokac zrx1200s
Na forumu od : 02.11.2007

PostajNaslov: ... "Šokicom" po nekim dragim stazama Lipika !   sri 26 kol 2015, 19:10

... ponekad i sam ne znam kako započeti, možda mi je višemjesečni post od većeg postanja oduzeo darak izražavanja, smanjio brzinu tipkanja i slaganja riječi, no vidim ipak se kreće...
... godišnji odmor, u recimo nekoj relativnoj besparici i odluka gdje ga provesti usmjerila me na naš Lipik i Pakrac te tako malo uljepšavati dane ženinim roditeljima i svojem ocu. Tako je i poštenije nego gluvariti okolo, ionako nije bilo nekih izlazaka, sve se svelo na pripreme svetkovanja blagdana velike Gospe, a u slijedećem tjednu malo okokućnih radova pa ponovno pripreme, ali ovaj puta za nećakovu svadbu...
... no tema je đir mojom dvokotačkom "Šokicom" po Lipiku, a da ne uhvatih i to vrelo poslijepodne malo vremena ne bi niti ovih fotki niti ovih redaka bilo!
... Pakrački đir je za neko slijedeće sebi obećano svjedočanstvo!

... fotić u ruke i krenuh u ostvarivanje ideje koja mi je pala na pamet dolazeći neki dan u rodni kraj, fotkati "Šokicu" na nekim dragim lokacijama i uspomenama koje mi je Lipik nudio za aktivna života u njemu. nije baš neki kilometarski dug putopis, ali nije mi zato niti imalo manje drag od nekog dugotrajnijeg vozanja motorom i nizanja kilometara Lijepom našom!

... a gdje početi nego pri samom ulazu u Lipik, kod ergele, ponovno uspravljene trudom mnogih koji omogućiše zvuke njištanja ždrjebadi, konja i kobila, kasom njihovih silnih lipicanskih kopita oživio je ergelin prostor nakon tutnja bradoliko-pjanih velikosrpskih iživljavatelja!
... u prostor ergele nisam ulazio, tu priču sam pričao o jednom moto Uskrsu prije nekoliko godina !

... sad uvidjeh da promaših termu, postojbinu našeg Studenca, krasio ga nekada prefiks Lipički u prijašnju nazivlju, a s tim imenom se izgubio i slogan malog Šokca s etikete naše mineralne vode; Veseli i zdravi bili, Lipički studenac pili !!! ... eto male povijesne i slikovne digresije, bez "Šokice" ! ... ionako niti ona, a ja još manje ne trošimo previše vodu !

... e sad slijedi jedna nova "vodena" nota, ulaz na bazene u Lipiku! ... tu na još starom bazenu koji smo također zvali olimpijskim naučih prve plivačke zaveslaje bez Titanic sindroma, na potom obnovljenim bazenima s raznoraznom ludom ekipom svojih prijatelja izvodismo čarolije skakanja u njega, ronjenja, raznih otkačenih igara, tijekom ljeta padaše tu mnoga poznanstva, muška i ženska, ljubavnički podvizi i razočarenja, neka prijateljstva ostadoše i do danas aktivna - dakako muška, ali ne u okružju duginih zastava, neki (ne)zaboravljeni koncerti, čak i sletovi onom stričeku iz Kuće cvijeća (mislim), svadbene svečanosti i prvi udarci po teniskoj loptici na terenu tik uz bazene, osluškivanja vlaka s obližnje željezničke stanice što značiše vikend dolaske prijatelja s faksa i sa školovanja iz većih gradova ...
... ili nekih unuka koje opet upoznavasmo na bazenima i vidjeti će se na još nekim punktovima Lipika!
... normalno unutra me s motorom nisu pustili - opravdano !!!

... slijedeća postaja je robna kuća, sagrađena prije nekih 30 - 35 godina, meni značajan objekt jer sam tu često navraćao na drugi kat kupovati na kapaljku pristigla nova vinilna izdanja, "singlice i longplejke"! ... tu kupih i prvi veliki TV, bračni, za obiteljske večeri uz ondašnje programe !
... tu se ponekad u kafiću robnjaka i po koje pićence popilo, odjeću smo ionako nabavljali u ZeGeju ili iz Trsta! ... radosno uočih kako su ruševine u ratu razrušena objekta očišćene nakon više od dva desetljeća srama i nemara vlastita grada.

... na slici robne kuće vidi se slijedeća točka, crkva Sv. Franje Asiškoga u Lipiku, također nemilosrdno razrušena u spomenutom ratnom vihoru, ali sada divna, ponosna i kažu neki svojom zvonjavom bučna (čudno).
... kažu branitelji Lipika kako je pri ulasku bradatih hordi i nemilosrdne zvijeradi jedan tenk ostao kod crkve i ne ulazeći u daljnju borbu samo po njoj tukao spuštajući je na visinu trometarske hrpe cigli,
ali i iz te hrpe ostadoše neoštećena zvona, ona koja su sada ponosno bučna (nekima) !
... uz put budi rečeno, Župa Lipik slavi 70 godina (nekada je župa stolovala u Čagliću)!

... jedna mala "sličica" sa zgrade odmah pored crkve kao podsjetnik na nedavni koncert održan na Lipičkom bazenu (namjerno neću spomenuti tko je otvorio koncertno ljeto na istom objektu prije M.P.T.-a)!

... slatko Lipičko mjesto, slajac ! ... Slastičarna u Lipiku, mislim da smo vršnjaci, obiteljski obrt Demiri, uh ala sam ovdje kao i mnogi žitelji Lipika kao i tranzitni gosti (turisti i pacijenti bolnice) ispio limunada, pojeo baklava, da burek ne zaboravim, nešto manje popio kava!!!
... prije je u istom objektu bila knjižara i papirnica, turistički ured i slastičarnica u sredini (početkom sedamdesetih), čak mislim i trafika! ... tu mi je pokojna majka Anjička kupila prvu školsku torbu (Mirko i Slavko "Nikad robom"); prve knjige i bilježnice, olovke, pernicu, ect!
... nije potrebno naglašavati potpuno stradavanje i ovoga objekta od već opisanih rušitelja, objekt je potpuno obnovljen početkom dvije tisućite godine.

... preko puta je nešto po čemu se Lipik pozna i ponosi, Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Lipik svoju višestoljetnu tradiciju zahvaljuje prije svega prirodnim ljekovitim resursima Lipika, liječenje je uz brojne medicinske stručnjake na glas dovela prirodna mineralna voda u toplicama korištena u rehabilitacijske svrhe u kupkama.
... tu se provodi rehabilitacija neuroloških stanja i bolesti, reumatskih bolesti, posttraumatskih stanja, postoperativna rehabilitacija,  smetnje kontrole mokraćnog mjehura, te se provodi preventivno liječenje i prakticira zdravstveni turizam.
http://www.bolnica-lipik.hr/?
http://www.bolnica-lipik.hr/?vrsta=3&id=37
... obnova svih objekata bolnice s uvođenjem modernih i novih sadržaja traje sporo, uporno i prkosno iz godine u godinu nakon završetka Domovinskog rata!

... prije rata ljekarna s dijelom stambene namjene (!?), a danas zgrada uprave bolnice Lipik! ... jedna od najljepših zgrada u Lipiku, 1991 - 1995 "renovirana" projektilima s brda; nakon rata denacionalizirana i obnovljena!

... ulazak u park Lipik, nekada još jedan od ponosa grada, povijesno je nosio znamen jednog od bisera vrtne arhitekture, krasiše ga divni perivoji, povijesne zgrade Kursalona, Wandelbahna, Lječilišta (bolnice) Lipik, fontane, Jelkina brijega, izvora ljekovite vode, te već mnogima nepoznato: botanički vrt iz kojega su palmine mladice ukrasile rive nekih dalmatinskih gradova (Split), rušiše ga oluje negdje krajem sedamdesetih, rat i jadno poraće, sporo mu teče obnova, ali i Lipik i sve u njemu je jedan veliki Fenix.

... sada počinje šetnja sadržajima koje objedinjuje park u Lipiku; većim dijelom nas po njemu vodi vrludava Jelkina staza:

... prvo je na redu fotkanje kraj također obnovljene fontane, skromni mlazovi vode šištanjem i žuborom pričaju njene uspomene, osobno sam tu zapalio prvu cigaretu u životu, doživio trenutke ljubavnih izričaja, bio je to cilj jedne glupe mladenačke jurnjave (utrke) autima s Bijelih stijena, ali izađoh kao pobjednik iz te gluposti, palo je poneko supijano i radi opklade obavljeno kupanje, bezbrojne dnevne i noćne šetnje, udisanje čistoga zraka, fotkanja u raznim prigodama ...


... Wandelbahn; jedna od najvećih prijeratnih radosti i današnje tužne sjete; od njega nakon rata nije ostalo ništa, a kada će biti obnovljen - tog se još nitko nije sjetio (odnosno realno - nema se para, kao i za Kursalon).
... disco klub u koji dolaziše iz desetina kilometara udaljenih destinacija, koliko je tu plesnog znoja proliveno, koliku sam tu opijenost glazbom i tada ponekom rijetkom pivom doživio, što bi rekli - čaga do zore, što je tek tu palo upoznavanja, prijateljstava i poljubaca (za ostalo su bile zadužene klupice u parku i Jelkin brijeg).
... cijeli kompleks je u osamdesetima sadržavao kuglanu, drogeriju, brijačnicu, salon zabavnih igara, caffeteriju, turistički ured i spomenuti diskač (možda i još ponešto)...
... sada osta pusta uspomena!


... jedna izrešetana stara vodič-ploča u parku:


... Kursalon, kako li tek njega opisati; malo je namjenske arhitekture kao u ovoj zgradi; neorenesansna građevina izgrađena krajem devetnaestog stoljeća, svirali su tu vojnički orkestri iz svojih vremena, tamburaški orkestri također kroz minula vremena, svatovski i razni drugi zabavljači razna melosa, održavaše se tu kino predstave, kongresi i primanja u pionire, a onda je i ovo utihnula glazba haubica i do danas u njegovim zidinama svira vjetar napinjući jadni rastrgani platneni mu pokrov. Nit ga pokrov skriva, nit ga štiti, guši ga sramno nam pokazujući svoj bol, jad i ljudsku sramotu!
... ne mogu više o zgradi koja ima toliko povijesti da bi sati trebali za opisati je!
... ovo je Kursalon danas:

... ovo je Kursalon nekada:

... a ovo je skica plana obnove:


... Jelkin brijeg, opet mjesto za ljubavne uzdisaje naraštajima Lipika i njegovig gostiju, e kada bi ovaj brijeg mogao pričati !!! ... ovaj brežuljak sa sjenicom i klupama, odakle se pružaju pogledi na perivoj, podigao je grof Janković za svoju kćer Jelku kako bi u sjeni stabala mogla slušati glazbu iz obližnjeg paviljona.
... fotka ispod sheme Jelkina brijega prikazuje paviljon!


... kao djeca zvali smo je Rimska vaza; ustvari jedino što znam da predstavlja veliku betonsku vazu s reljefnim prikazom rajskog vrta smještenu u blizini Jelkinog brijega.
http://3.bp.blogspot.com/-qWVdNabDNEE/VdyffbxznaI/AAAAAAAAEZY/J_ml7syxcgc/s1600/P8130044.JPG
... ... na ovome mjestu, iza leđa starog zdanja Kursalona protezao se moderni hotelski smještaj s brojnim sadržajima, hotel je ustvari bio spojen s Kursalonom, a na mjestu sadašnje vodurine bila je staklena kupola zatvorenog bazena.

... vegetaciju ovoga parka nastanjuje i hrast lužnjak, u spomenutoj oluji negdje krajem sedamdesetih (početak osamdesetih?) stoljetne hrastove velika obujma (neke je moralo obuhvaćati i osmero ljudi po pričama) iz korijenja je čupalo nevrijeme kao visibabu dijete.

... ulična svijetiljka nasuprot jedene stare zgrade, vila Savić; na žalost rat ju nije toliko devastirao koliko vrijeme i besparica stanara i grada, uopće nisam siguran da li u njoj itko više živi ! ... do prije par godina tu je živjela moja omiljena razrednica gđa. Helena Hutira, od milja Jelica.

... osnovna škola, zgrada u koju sam išao u peti razred osnovne škole, sagrađena početkom dvadesetog stoljeća ! ... sada je to zgrada poglavarstva grada Lipika!

... dio postava tradicionalnog sajma cvijeća održanoga u parku Lipik ove godine u srpnju.

... dva pogleda na crkveni toranj!

... zvali smo ga Tenis! ... ograđeno žicoom i asfaltirano igralište na čijoj se poziciji doista davno igrao tenis. U vrijeme osnovne škole tu smo imali satove tjelesnog odgoja, a bili su vrlo popularni i noćni malonogometni turniri u osamdesetima.

... i konačno mjesto izvorišta ljekovite, prirodne mineralne vode u Lipiku. Bunar dubok 264 metra. Legenda kaže da se tu kupala izuzetno plodna krmača u površinskoj kaljuži tople vode, te ljudi to uočiše, promatraše i nešto zaključiše. Voda je u slavinama 64 stupnja celzijusa! ... tako topla nije baš osobita okusa (mnogi je bolesnici/pacijenti nose u svoje sobe), ali je baza za ljekovite kupke (Mramorne i Kamene) u lječilištu (bolnici, toplicama). Mnogi su vlasnici imali čast "gazdovati" izvoru, paviljonu i kupkama.

... ledna obnovljena klupica iz parka, možda i ona danas ima svoje noćne priče !

... zgrada sagrađena 1886. godine, u moje vrijeme i početaka moga školovanja bijaše OŠ Ivo Lola Ribar za uzraste do četvrtog razreda, tako je i sam pohađah od 1972. godine!

... poslije rata sagrađena fontana nasuprot stare škole uz postavljeni spomenik prvom Hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu te nešto iz vatrogasne povijesti grada!

... ovdje završih osnovnu školu, od 6. - 8. razreda!
... link koji upućuje na povijest školstva Lipika i gravitirajućih mu sela:
http://www.lipik.hr/?vrsta=3&id=16

... Lipičko groblje, spomenik poginulim braniteljima! ... bili su prvi kad je trebalo!

... i dođoh u Filipovac, selo između Lipika i Pakraca; tu odrastah od polaska u školu pa sve do zaposlenja1987. godine! ... kapela u kojoj pohađah vjeronauk, do kapele vatrogasno spremište, odmah uz živicu je Filipovački društveni dom, u njemu sam posjetio prve omladinske, vatrogasne i Novogodišnje zabave, tu smo imali izliku za slušati ploče tj. održavali smo omladinske sastanke! ... iza doma - igralište, nogomet do kasne večeri, prvi treninzi za NK Vatrogasac, tjeranje krava s igrališta kako bismo mogli napucavati loptu, a vrlo često i kupljenje njihovih "izmetničkih torti" !

... potom zaslužena okrijepa, nadoknada izgubljene tekućine:

... uh, koliko sam još toga mogao (zaboravio) obići, slikati, opisati, no i ovo je dostatno !
... i na kraju kao i u svakoj dobroj priči povratak u stvarnost godišnjeg odmora!!!
... nacijepano treba i složiti!

... slijedeće poglavlje je Pakrački krug, a za one koji žele znati više - podsjetnik:

http://cro-chopper.forum-2007.com/t10753-uskrs-u-lipiku-na-dva-kotaea... izvadak o povijesti Lipika sa stranica grada:

Kronologija:
1517. - Prvi put se spominje ljekovitost "Lipičkih vrela".
1691. Lipički kraj oslobođen od turske vladavine.
1757. – Prvi pisani spomen o Kapeli sv. Andrije u Brezinama
1773. - Varaždinski liječnik Ivan B. Lalangue opisuje lječilište kao natkrivene četiri tople kupelji.
1782. - Izvršeno prvo poznato mjerenje temperature vode u Lipiku.
1804. - Sagrađena crkva sv. Katarine u Gaju.
1839. - Izvršena prva kvantitativna analiza vode.
1869. - Izbušen prvi arteški bunar i sagrađen paviljon "Izvor".
1872. - Sagrađen hotel "Garni".
1873. - Čaglić postaje samostalna Župa.
1875. - Počelo punjenje mineralne vode pod nazivom "Lipiker thermalquelle".
1878. - Gaj dobio dozvolu za održavanje dvaju godišnjih sajmova
1886. - Sagrađene Rimske, mramorne i salonske kupke.
1890. - Lipik, Antunovac i Gaj postaju Upravne općine.
1893. - Grade se "Kursalon" i "Wandelbahn".
1894. - Lipik dobiva prvu električnu rasvjetu (samo šest godina nakon New Yorka) iz vlastite centrale.
1894. - S radom započela "Ciglana" u Filipovcu.
1897. - Do Lipika stiže željeznička pruga Bartz - Pakrac - Lipik - Banova Jaruga.
1905. - izlaze tjedne novine "Compas".
1911. - Otvorena je pošta u Gornjem Kukunjevcu.
1912. - Otvorena poštanska agencija na kolodvoru u Poljani.
1913. - Otvorene pošte u Gaju i Čagliću.
1920. - Lipik ima šest hotela.
1922. - Osnovana Mjesna organizacija Saveza hrvatskih obrtnika.
1929. - Lipik potpuno elektrificiran.
1938. - Obnovljena ergela pod nazivom "Državna ergela Lipik".
1963. - Započela izgradnja tvornice stakla.
1983. - Sagrađen hotel "Lipik".
1990 - 94.. - Rušilački nagon barbara s istoka.
1995. - ____ - OBNOVA
[Vrh] Go down
http://lukylipik-vrijemeodluke.blogspot.com/?zx=9e8ff9c465b5c91a
arcty
man
man
avatar

Broj postova : 163
Godina imam : 50
Prebivalište : Zadar
Vozim : aquila
Na forumu od : 07.09.2010

PostajNaslov: Re: ... "Šokicom" po nekim dragim stazama Lipika !   sri 26 kol 2015, 20:26

dobar Veliko hvala na ovome!
[Vrh] Go down
besmrtni
man
man
avatar

Broj postova : 325
Godina imam : 42
Prebivalište : Zagreb
Vozim : kad god stignem...
Na forumu od : 22.02.2013

PostajNaslov: Re: ... "Šokicom" po nekim dragim stazama Lipika !   sri 26 kol 2015, 21:18

progutao u dahu

iako sam rodom iz neposredne blizine i nešto života proveo u Pakracu
ovo me se dojmilo...
ovakvo nešto enciklopedijalnog tipa nije bilo duže vrijeme odrađeno na stranicama ovog foruma, te se odmah nadovezujem mišlju da kad bi svatko od nas dao si truda i na ovakav način predstavio samo svoj uži rodni kraj (a ima nas hvala bogu iz svakog kutka Lijepe Naše pa i dosta šire) stvorili bi jedan neizmjerno kvalitetan ,šarolik promotivni vodić za sve buduće i sadašnje forumaše te ljudima pobliže dali do znanja i ukazali na sva ta predivna mjesta koja postoje te dodatno potaknuli ljude da ih posjete ...

a da ne spominjem koliko bi ljudi još naučili o vrlo zanimljivim i pomalo zaboravljenim mjestima iz nekih naših sjetnih vremena ...

Hvala susjed
sjedi 5 dobar
[Vrh] Go down
ljubo100
man
man
avatar

Broj postova : 301
Godina imam : 49
Prebivalište : Petrinja
Vozim : VN 800
Na forumu od : 16.07.2009

PostajNaslov: Re: ... "Šokicom" po nekim dragim stazama Lipika !   čet 27 kol 2015, 05:06

Ponukan napisanim odmah krenuh odgovoriti, kad tamo Arcty i Besmrtni već sve kazoše.
Hvala i u ime onih koji prođoše tuda ni ne zastavši.
Ovo će biti poput "must see" u vodičima.
A sad kad već drobim mogu reći da sam osjetio i "kut" pisanja. Ipak je to godina proizvodnje (malo nostalgije, ljubavi, mudrosti i istine).
dobar
Bravo za kolege po oružju.
[Vrh] Go down
mrljo#2
cro chopper forum
cro chopper forum
avatar

Broj postova : 1673
Godina imam : 46
Prebivalište : 45°27'48.03"S 15°31'13.30"I
Vozim : HD - FLHTCUI '97
Na forumu od : 14.08.2010

PostajNaslov: Re: ... "Šokicom" po nekim dragim stazama Lipika !   čet 27 kol 2015, 06:29

...radni naslov teme " Upoznaj rodni zavičaj da bi ga volio"... dobar
[Vrh] Go down
https://dragonflynsg.weebly.com
Gost
GostPostajNaslov: Re: ... "Šokicom" po nekim dragim stazama Lipika !   čet 27 kol 2015, 12:20

dobra mi ova zadnja fotka --pakrački tetris dobar
[Vrh] Go down
Safet(y)
cro chopper forum
cro chopper forum
avatar

Broj postova : 6715
Godina imam : 51
Prebivalište : Nasice
Vozim : V-Rod
Na forumu od : 31.10.2007

PostajNaslov: Re: ... "Šokicom" po nekim dragim stazama Lipika !   čet 27 kol 2015, 15:20

lukylipik je napisao/la:
... ponekad i sam ne znam kako započeti, možda mi je višemjesečni post od većeg postanja oduzeo darak izražavanja, smanjio brzinu tipkanja i slaganja riječi, no vidim ipak se kreće...

...


..hajde, hajde, neka ti se vratio dar pisanja i risanja.. ima ovdje stiva za duge zimske dane dobar

_________________
.. Mark Twain: "Nikad se ne prepirite s glupim ljudima. Prvo će vas spustiti na svoju razinu, a onda pobijediti na iskustvo"..

*** Flickr Photos
[Vrh] Go down
https://www.flickr.com/photos/144415026@N07
lukylipik
cro chopper forum
cro chopper forum
avatar

Broj postova : 11074
Godina imam : 52
Prebivalište : 16 meridijan
Vozim : Šokac zrx1200s
Na forumu od : 02.11.2007

PostajNaslov: Re: ... "Šokicom" po nekim dragim stazama Lipika !   čet 27 kol 2015, 15:43

tekući problem je napisao/la:
dobra mi ova zadnja fotka --pakrački tetris dobar

... uvijek si originalan, slijedeće mi godine dolaziš pomagati i slagati! dancingbanana

... a od kud ti u riječima Pakrac, a ja redao redke o Lipiku !?!?!? Rolling Eyes

[Vrh] Go down
http://lukylipik-vrijemeodluke.blogspot.com/?zx=9e8ff9c465b5c91a
cro.chopper
Tata foruma
Tata foruma
avatar

Broj postova : 10748
Godina imam : 45
Prebivalište : jaska
Vozim : Kawasaki VN 900 CLASSIC (2006)
Na forumu od : 31.10.2007

PostajNaslov: Re: ... "Šokicom" po nekim dragim stazama Lipika !   pet 28 kol 2015, 10:50

lijepo i zanimljivo, moram posjetiti nekom zgodom !?!

_________________
'Nije bitno dali je cura sa sela, bitno da je motor iz Japana!'
cro-chopper-custom-cruiser-FORUM[Vrh] Go down
Danijel
man
man
avatar

Broj postova : 163
Godina imam : 38
Prebivalište : Zagreb, Sesvete
Vozim : Jinlun 250
Na forumu od : 23.04.2009

PostajNaslov: Re: ... "Šokicom" po nekim dragim stazama Lipika !   pet 28 kol 2015, 16:41

Čitajući ovaj enciklopedijski post vrzma mi se po glavi misao da je našeg Lukija počela prat "kriza poznih godina" jer bu postal deda... Twisted Evil
[Vrh] Go down
pinky
cro chopper forum
cro chopper forum
avatar

Broj postova : 2843
Godina imam : 50
Prebivalište : Banja Luka
Vozim : Keeway Cruiser 250
Na forumu od : 23.01.2010

PostajNaslov: Re: ... "Šokicom" po nekim dragim stazama Lipika !   ned 30 kol 2015, 11:01

dobar slinim  Mislim da  su bile kakve riječi suvišne , osim king imaš cuga  prvom prilikom, a evo meni lijepe destinacije cuga ...!


Da a Šokica prva liga. dobar
[Vrh] Go down
Sponsored content
PostajNaslov: Re: ... "Šokicom" po nekim dragim stazama Lipika !   

[Vrh] Go down
 
... "Šokicom" po nekim dragim stazama Lipika !
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
CROATIA-CHOPPER-CUSTOM-CRUISER-FORUM :: U daljini čuju se kao gromovi... :: Putovanja & druženja & putopisi & video-
Forum(o)Bir: